Strona g│ˇwnaNasza szko┬│aHistoriaPatronkaPlan lekcjiZmiany planuRekrutacjaNauczycieleSamorz┬▒dDla rodzic├│wPliki szkolneKalendarzKronikaKonkursyGalerieZdj├¬cia klasoweSukcesy uczni├│wStypendy┬ÂciRanking szk├│┬│Matura 2015SportPedagog szkolnyWolontariatSZOKKsi├¬ga go┬ÂciKontaktRed@kcj@BIPLOok-magazinePlatforma C++Moodle

Kolejna przygoda klasy II „c” z kuchni┬▒ francusk┬▒

Po pysznych nale┬Ânikach przyszed┬│ czas na równie pyszne ratatouille.
Tym razem  przenie┬Âli┬Âmy si├¬ na po┬│udnie Francji, do Prowansji, krainy s┬│o├▒ca, lawendy, s┬│oneczników, aromatycznych zió┬│ i b┬│├¬kitu Lazurowego Wybrze┬┐a. W┬│a┬Ânie stamt┬▒d pochodzi potrawa, któr┬▒ przygotowali┬Âmy – ratatouille. Wi├¬kszo┬Â├Ž z was kojarzy j┬▒
z disnejowskiej produkcji o przygodach sympatycznego szczurka .
Za oknem pi├¬kna pogoda, wi├¬c uczcili┬Âmy to i┬Âcie wiosennym daniem, gdy┬┐ „ratatuj” sk┬│ada si├¬ g┬│ównie z  wiosennych warzyw. Przygotowali┬Âmy niezb├¬dne pomocne kuchenne i rozpocz├¬li┬Âmy gotowanie. Du┬┐o czasu zaj├¬┬│o nam krojenie wszystkich sk┬│adników. Na szcz├¬┬Âcie z pomoc┬▒ silnych r┬▒k ch┬│opców praca sz┬│a sprawnie. Kiedy ratatouille gotowa┬│o si├¬, my przypominali┬Âmy sobie francuskie s┬│ówka i zwroty zwi┬▒zane z ┬┐ywno┬Âci┬▒.
Wreszcie nadszed┬│ czas na skosztowanie naszej potrawy. Smakowa┬│a wy┬Âmienicie, najbardziej chyba Kacprowi ale równie┬┐ kolegom i kole┬┐ankom z klasy II’’b” .Go┬Âciem specjalnym by┬│a pani dyrektor, któr┬▒ bardzo zainteresowa┬│ nasz przepis.  Okaza┬│o si├¬ ,
┬┐e Bartek ma niesamowity talent przyprawiania potraw.  Chapeaux bas!!
Szkoda, ┬┐e tak szybko min├¬┬│y te dwie lekcje… Mamy nadziej├¬, ┬┐e jeszcze znajdziemy czas na gotowanie, poniewa┬┐ mamy sporo pomys┬│ów na kolejne francuskie dania.
Zach├¬camy równie┬┐ inne klasy do organizowania takich lekcji, gdy┬┐ jest to wspaniale sp├¬dzony czas i ┬Âwietna zabawa. Czekamy te┬┐ na potrawy kuchni niemieckiej , mo┬┐e jak┬▒┬ pyszn┬▒ kie┬│bask├¬ lub sa┬│atk├¬ ziemniaczan┬▒……
Oto nasz przepis na warzywne ratatouille. Je┬Âli kto┬ potrzebuje t┬│umaczenia , pomoc┬▒ s┬│u┬┐y Dominika i s┬│owniki w sali j. francuskiego.
                                               Bon appetit et voila:
Ingrédients
tomate : 5
courgette : 4
aubergine : 2
poivre vert : 1
 poivron rouge : 1
 olive noire : 50 g
 ail : 2 gousses
 oignon : 1
 huile d'olive : 2 c. à soupe
 thym, laurier
 sel, poivre
 

Préparation
1 Epluchez l'ail et l'oignon et coupez-les en morceaux.
2 Lavez tous les légumes, coupez les aubergines et les courgettes en rondelles, les tomates en quartiers et les poivrons en lanières.
3 Dans une cocotte, à feu vif avec l'huile d'olive, faites revenir l'oignon, puis ajoutez tous les légumes découpés.
4 Salez, poivrez, puis ajoutez l'ail en morceaux et les olives.
5 Baissez le feu et laissez mijoter 35 min.
6 La ratatouille peut se manger froide ou chaude.




Europejski Fundusz Spo│eczny